Det är många block som ska ”limmas”. Här ser vi hur väggarna börjar ta form. Man börjar kunna ana sig till hur det kommer se ut, men inte mycket mer.

En av de stora fördelarna med blocken vi använder, är att väggarna blir färdigisolerade direkt. En annan sak som jag tycker är mycket positiv med den här typen av betonghus, är att man inte behöver oroa sig för fukt i någon vägg som ska ställa till problem. Det finns helt enkelt inget material i väggarna som kan ställa till med den typen av problem. Grymt bra produkter från Finja!

Så var det dags att gjuta den stora plattan och valvet över källaren i bostadsdelen. Allt händer på en dag och cementbilarna avlöser varandra och pumpar gjutning från den ena till den andra. Det går verkligen fantastiskt snabbt att få all gjutning på plats och sedan få ytan ”putsad” så att man får en slät och fin yta. Känns skönt att ha kommit så här långt!

Här ser vi hur den stora plattan, har fått avlopp, isolering och golvvärme-slingor. Längst bort ser vi också en del blå slangar sticka upp, vilket är till så kallad ”frikyla” som vi kommer ta från bergvärme-anläggningen. Det som återstår här nu innan gjutning är såklart alla armering, och även här en potential-utjämning.

Runtomkring är också all dränering på plats. Dagvattnet kommer vi hantera lite speciellt, men det återkommer vi till.

Snart är det dags att gjuta plattan…

15 mar / 2020

Utfyllning under plattan

För att komma upp i nivå för att kunna påbörja arbetet med plattan, var vi tvungna att fylla upp ordentligt. Vi tyckte att vi hade mängder med sprängsten, så mycket så att vi egentligen ville bli av med en del av det. Tur var att vi inte gjorde det, för det visade sig gå åt långt mycket mer än vad vi trott.

Här ser ni hur det ser ut efter att större delen blivit utfylld med sprängsten och annat fyllnadsmaterial.

Att mura block på en sula som är som en evig lång trappa, och som dessutom går både uppåt och nedåt, parallellt med att mer eller mindre klättra på ett berg med alla block och med allt murbruk, det kan man kalla en utmaning. Jag måste säga att jag är klart imponerad av det jobb som gjordes i denna fas!

De flesta av er har säkert inte sett en gjuten sula till en byggnad se ut på det här sättet, i stort sett som en trappa som följer berget. Det är så här man får göra när man har de förutsättningar man har, med berg i dagen och dessutom en sluttning. Personligen tycker jag det är lite smått imponerande att se hela strukturen på sulan gjuten så här, eller vad tycker ni?

Just att komma till detta läget, var ett viktigt steg och det hade tagit väldigt lång tid med allt förarbete. Härifrån och framåt, går bygget avsevärt mycket snabbare.

3 mar / 2020

Gjuta på lutande berg

Platsen som vi valt att bygga på, ja den kanske inte är optimal, men det fanns en byggnad där tidigare, så det var faktiskt en rekommendation från byggnadsnämnden. Anledningen till att platsen inte är optimal är att det är lutande berg.

För att kunna gjuta och vara säker på att inget skulle kunna röra på sig, så fick vi dubba med armering ner i berget.

Formningen över berget blev ju väldigt tidsödande och speciell, men ett klart imponerande arbete av Magnussons Bygg.

28 feb / 2020

Källaren tar form

När plattan till källaren kunde belastas, påbörjades arbetet med att gjuta upp alla väggarna. Blocken som vi murat med kommer från Finja. Det är en både enkel och praktisk lösning, som går snabbt att få på plats. Eftersom ett valv ska gjutas över källaren, så är i praktiken alla väggarna i källaren bärande. Blocken i detta fallet fylls därför senare med både armering och gjutning.

27 feb / 2020

Första gjutningen

Här ser ni första gjutningen komma på plats. Ett viktigt steg såklart, att få se att den första plattan faktiskt snart är klar.

Efter gjutning tar det ju sedan ett tag innan gjutningen i plattan har bränt, och ytterligare lite tid innan den faktiskt också kan belastas, för vi vill ju inte ha några sprickor i plattan.

26 feb / 2020

Golvvärme

Inför valet av uppvärmning, så skulle vi ju naturligtvis också fundera på om vi ville ha t.ex. radiatorer i bodelen, och om vi kanske ville sätta t.ex. någon form av s.k. aerotemper på olika ställen i verkstadsdelen. Men alla som känner mig, vet att jag gillar kvalité och att det gärna får vara lite utöver det vanliga.

Sagt och gjort, valet föll på golvvärme i bostadsdelens alla plan, d.v.s. källare, entréplan och ovanvåning. Men givetvis, lugnet på denna plats är speciellt, så att ha en värmefläkt i verkstad och snickeri m.m. som låter, det var egentligen aldrig något som vi övervägde, så givetvis blev det golvvärme även i alla övriga utrymmen.

På bilden här syns första formningen med L-stöd helt klar och därpå även armeringen och golvvärmen i källardelen.

Något som är svårt att se, men som vi också valt att göra i plattan är något som kallas för potentialutjämning. Huruvida man ska eller inte ska, eller behöver använda detta, tvistar de lärde om, och det får de gärna fortsätta att göra. Vi har valt att göra så här och framförallt hänger det ihop med en tanke runtomkring åskskydd av fastigheten.